Ponta întrebat dacă Lucia Varga este parlamentarul care a promovat interesele Schweighofer: Exact!

Ponta întrebat dacă Lucia Varga este parlamentarul care a promovat interesele Schweighofer: Exact!
Publicat: 17/05/2015, 19:27

Lucia Varga a fost secretar de stat în Ministerul Mediului în 2005-2008 și ministru delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură în Guvernul Ponta din decembrie 2012 până la ieșirea PNL de la guvernare.

Întrebat, duminică seara, la România TV, dacă Lucia Varga este persoana la care s-a referit ca fiind parlamentarul care, pe baza unei calități publice anterioare, ar fi promovat în Parlament interesele Schweighofer, Ponta a răspuns: „Exact !”.

El a precizat că nu întâlnirile unui parlamentar cu reprezentanții unei firme sunt anormale, ci faptul că acel politician promovează pe urmă cu obstinație anumite prevederi legale care favorizează firma respectivă.

Ponta a apreciat totodată că președintele Klaus Iohannis nu văzuse exact care au fost declarațiile sale pe această temă, înainte să se pronunțe, și că nu are sentimentul că buna sa colaborare de până în prezent cu șeful statului se apropie de final, apreciind că va colabora în contnuare foarte bine cu acesta chiar dacă „presa băsistă” este nemulțumită că președintele și prim-ministrul nu se ceartă.

Sâmbătă, Ponta a declarat că își menține acuzațiile la adresa „unei doamne deputat, fost ministru, de la PNL” care s-a întâlnit cu firma austriacă Schweighofer pentru Codul Silvic și promovează în Parlament interesele unei firme private, precizând din nou că are date în acest sens.

El a susținut totodată că nu există un conflict între el și președintele Klaus Iohannis pe această temă.

Ponta a afirmat și vineri că acuzațiile sale legate de un sprijin politic pentru firma austriacă Holzindustrie Schweighofer pentru Codul Silvic au vizat doar „o doamnă deputat PNL, fost ministru” și alți deputați PNL și nu s-au referit la persoane din jurul președintelui Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a cerut, joi dimineață, directorului SRI să verifice de ce informații beneficia premierul Ponta, despre o posibilă întâlnire a unor oameni din anturajul său, cu procesatori de lemn, arătând că declarațiile sunt foarte grave și, dacă se dovedesc a nu fi adevărate, trebuie să răspundă.

Șeful statului a reacționat, la Aeroportul Otopeni, la afirmația premierului Ponta de miercuri, seara, dintr-o emisiune TV, când a spus că „lideri din PNL au avut întâlniri private și pe baza funcției publice ocupate anterior cu reprezentanți ai companiei austriace Holzindustrie Schweighofer pe tema proiectului Codului Silvic, dezinformându-l ulterior pe președintele Klaus Iohannis” și că „are informații concrete legate de aceste întâlniri, dar nu a dorit să prezinte numele acelor liberali, spunând doar că este convins că instituțiile statului monitorizează situația și vor informa Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) în reuniunea care va analiza și problema Codului Silvic și care a fost programată pentru luna iunie”.

„Mi se pare o declarație foarte curioasă. Recunosc că am luat act cu surprindere de această declarație. Afirmă la televizor tânărul prim-ministru că ar avea el informații de la servicii cum că oameni din anturajul meu s-ar fi întâlnit cu diferiți reprezentanți ai unor procesatori de lemn, și lasă să să se înțeleagă că ar exista un fel de trafic de influență la nivelul președintelui”, a spus șeful statului, înainte de plecarea spre Milano.

El a adăugat că acest lucru este „surprinzător și fals”.

„Am verificat la nivelul Administrației Prezidențiale, și nu a existat niciun fel de discuții, nici cu lobby-iști și nici măcar cu foști colegi din PNL, pe această temă”, a mai spus președintele.

El a continuat: „Luând act de declarațiile premierului de aseară, am rugat organele abilitate să verifice de ce fel de informații dispunea premierul, dacă ele se confimă sau nu. Dacă se confimă, să se ia măsurile de urgență care se impun, și dacă nu, premierul va răspunde pentru aceste afirmații. Astfel de afirmații de insinuare a unui trafic de influență la nivelul președintelui nu pot fi clasificate ca simple afirmații, prin care vrea să pară interesant la televizor. Sunt mult mai grave și vor fi tratate ca atare. Sper ca această scăpare să nu însemne o revenire la logica din campanie, promovată atunci de candidatul Ponta”.

Klaus Iohannis a anunțat că nu am vorbit cu premierul, dar că dimineață a avut o discuție cu directorul SRI, și l-a rugat foarte oficial să analizeze cu maximă eficiență și seriozitate aceste afirmații ale premierului.

Președintele a mai menționat că, atunci când a retrimis Codul Silvic în Parlament, a existat un document pe care s-au bazat. „Este documentul care ne-a fost transmis, fără să fie cerut, de către Consiliul Concurenței, prin care ne-a atras atenția că există riscul de infringement pentru România, există riscul să nu fie conformă legea cu legislația europeană”, a explicat șeful statului.

El a adăugat că „i s-a părut un lucru foarte serios”.

„Vreau să supliniez, în acest context, că nu numai președintele ci și primul-ministru are datoria să vegheze ca legislația românească să fie în concordanță cu legislația europeană. Eu nu mă joc cu legile României. Nu a existat niciun indiciu că cineva ar fi intervenit pentru această chestiune, la mine, oricum, nu, și nici la nivelul Administrației Prezidențiale”, a ținut să mai transmită șeful statului.

Lideri din PNL au avut întâlniri private și pe baza funcției publice ocupate anterior cu reprezentanți ai companiei austriace Holzindustrie Schweighofer pe tema proiectului Codului Silvic, dezinformându-l ulterior pe președintele Klaus Iohannis, a afirmat, miercuri seară, la B1, liderul PSD, premierul Victor Ponta.

„Impresia mea e că președintele a trimis legea către parlament din partea unor binevoitori, în ghilimele, în special niște liberali cu anumite interese strict private. Din PNL îi vedeți zilele astea pe cei care se luptă cu toate puterile pe care le au în parlament pentru Holzindustrie. Evident că au niște interese care sunt strict private”, a declarat Victor Ponta în cadrul emisiunii „Ultimul cuvânt”, difuzată la B1 TV.

El a precizat că are informații concrete legate de aceste întâlniri, dar nu a dorit să prezinte numele acelor liberali, spunând doar că este convins că instituțiile statului monitorizează situația și vor informa Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) în reuniunea care va analiza și problema Codului Silvic și care a fost programată pentru luna iunie.

Ponta nu a divulgat numele acelor liberali nici când a fost întrebat dacă este vorba de deputatul PNL Lucia Varga, secretar de stat în Ministerul Mediului în 2005-2008 și ministru delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură în Guvernul Ponta din decembrie 2012 până la ieșirea PNL de la guvernare.

Întrebat dacă este vorba în acest caz de trafic de influență, Ponta a răspuns în primă fază „100%”, după care a precizat că nu el este cel care poate face încadrări juridice, insistând însă pe ideea că liderii liberali au avut întâlniri private cu reprezentanții Holzindustrie Schweighofer.

Referitor la scrisoarea primită din partea acestei companii, în care, conform presei, este solicitată scoaterea pragului de 30% din Codul Silvic și este invocată posibilitatea acționării în instanță a statului român, premierul a spus că amenințări din partea firmelor a mai primit în mandatul de prim-ministru, dar nu l-au impresionat.

„Este anormal. Este un mijloc de presiune, dar nu e nici prima, nici ultima firmă care-l folosește”, a spus Ponta.

El a susținut totodată că reprezentanții companiei austriece i-au cerut o întrevedere, dar nu a acceptat.

La remarca moderatorilor că Președinția a prezentat opinia Consiliului Concurenței, din care rezultă că această instituție a propus eliminarea pragului de 30% la comercializarea masei lemnoase, Ponta a răspuns: „Nu ați văzut că oameni din conducerea Consiliului acum lucrează la Schweighofer ?”.

El a adăugat însă imediat că a lucrat foarte bine cu membrii Consiliului Concurenței, care este o instituție certificată de Uniunea Europeană, și că nu vrea să lanseze acuzații fără probe concrete, precizând însă că în cazul liderilor liberali care au avut întâlniri cu firma austriacă se bazează pe lucruri concrete.

Miercuri seara, Președinția a postat pe site opinia primită, în luna martie, din partea Consiliului Concurenței referitor la proiectul Codului Silvic, în care instituția apreciază că limitarea achiziției/procesării de masă lemnoasă la 30% este o barieră pe piața comercializării și propune eliminarea acestui plafon.

Președinția a prezentat opinia Consiliului Concurenței după ce, vineri, ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a declarat că asupra președintelui Klaus Iohannis „planează o suspiciune” că nu ar fi de partea românilor pentru că nu a fost de acord cu Codul Silvic votat de Parlament și a cerut reexaminarea legii.

Tot vineri, purtătorul de cuvânt al PSD a afirmat că vrea să creadă că respingerea Codului Silvic nu a fost rezultatul lobby-ului unei firme din industria lemnului.

Marți, Consiliul Concurenței a anunțat că a cerut opinia Comisiei Europene privind introducerea pragului maxim de 30% din volumul de masă lemnoasă din fiecare specie care poate fi achiziționat de o companie.

Proiectul de modificare a Codului silvic, inițiat în vara anului de 125 de parlamentari PSD și trimis înapoi la Parlament pentru reexaminare de Iohannis, a intrat marți în dezbatere la comisiile Camerei Deputaților, forul decizional, după ce Senatul l-a readoptat în aceeași formă.

Deputații din comisiile juridică, de agricultură și mediu au respins însă cererea de reexaminare a proiectului de modificare a Codului silvic.

La sfârșitul săptămânii trecute, în mai multe localități au fost organizate proteste pe tema defrișărilor, iar președintele Klaus Iohannis a decis ca subiectul să fie discutat în următoarea ședință a CSAT.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Încă un cablu de comunicații subacvatic a fost tăiat. Care sunt țările afectate
Meteorologii EaseWeather anunță o lună decembrie cum n-a mai fost, în București. Câte zile ninge
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
De ce tace Trump după ce Biden a decis ridicarea interdicției Ucrainei de a folosi...
Imagini sfâșietoare de la mormântul Andreei Cuciuc. Ce a apărut în cimitir, la câteva ore...
Cum arată în realitate misterioasa plajă neagră din Game of Thrones. A devenit unul dintre...
Cele mai mari gafe făcute de prezidențiabili la dezbaterea Digi24. Unde au „comis-o” Lasconi, Geoană,...
Ce i-a grăbit sfârşitul lui Silviu Prigoană. Autopsia a confirmat o problemă cardiacă, dar apropiaţii...
Acești pensionari români vor primi pensii mărite la 6.720 lei, începând cu 1 ianuarie 2025
Accidentul din Panciu a fost filmat. Alexandra şi Gabriel au murit carbonizaţi în maşină, la...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
EXCLUSIV | De ce a fost înmormântat Silviu Prigoană noaptea, deși e ilegal: „A intrat...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Sprijinul Ungariei pentru Rusia atrage critici dure din partea Poloniei
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
Doliu la Casa Regală! Regina Camilla are inima frântă. Palatul Buckingham a făcut anunțul trist
Cât de mult se schimbă vremea în București. Avertisment de ultima oră
Ce diagnostic a primit Florin Niță după accidentarea de la meciul România – Cipru. Portarul...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
EXCLUSIV! Alex Mica, despre cele mai mari dificultăți pe care le-a întâmpinat: "Un moment critic...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Dorothy Vaughan, primul manager de culoare al NASA. „Nu îți fie teamă să ceri ajutor....